Поморская лодия ПИЛИГРИМ достигла вод Тихого океана и продолжает Кругосветку! Славное судно выдержало сложнейший сухопутный волок в 3000 км через территорию США: от Твин Портс до Сиэтла - порта Эверетт. Такого ещё не бывало в истории мореплаваний, чтобы старинное судно пришло из России своим ходом и пересекло Северную Америку с востока на запад! Теперь предстоит оснащение лодии в походный порядок и выход из Сиэтла на север - на Аляску, а там - и к родным берегам Чукотки ЗАДАЧА с 10-ю неизвестными
Чтобы возникла сама эта проблема: произвести сухопутный волок для старинного деревянного парусного судна, которое своим ходом пришло в США из России - нужно было выбрать такой маршрут Кругосветки для "Пилигрима".
Как помнят постоянные члены Морского клуба "Пилигрим", предложения, обсуждения, выбор и утверждение вариантов дальнейшего маршрута после пересечения Атлантического океана в 2018 году происходили долго, разнопеременно, на уровне ощущений.
Главными вариантами являлись:
- Панамский канал - уход в Тихий океан на Галапагосы и далее в Австралию;
- Мексиканский залив и подъём по Миссисипи, и оттуда волок в Тихий океан;
- поход в столицу США, подъём по Гудзону и Великие Американские озёра;
- Северо-Западный морской путь: вокруг Канады между арктическими островами до Берингова пролива.
Разными способами: то голосованием, то консультациями специалистов, то волей капитана поморской лодии Сергея Синельника члены Морского клуба "Пилигрим" согласились с одной версией (притом, вспомните, что тогда, в 2018 году, о предстоящем начале страшной вирусной эпохи в никто из нормальных людей не подозревал!): но сейчас этот выбор представляется именно чувственной работой "на уровне ощущений", но не итогом сухой логики и анализа предыдущих опытов плаваний разных судов.
Выбор маршрута через столицу США - город Вашингтон - подъём по Гудзону через Нью-Йорк и переход по каналам в Великие озёра - начал реализовываться в 2019 году. На следующий год в конце июня 2020 "Пилигрим" вошёл во внутренние воды страны и 31 августа достиг крайней путевой точки - порта Дулут на озере Верхнем. Там же и зазимовали!
Но главное: там в Дулуте, волею мэра города госпожи Эмили Ларсен, родился удивительный и красивый по своей доброте, точности и тонкости праздник городов-побратимов - официальный "День Лодии" 09 сентября. Отныне и до века! Во имя дружбы между городами и странами! Во славу мореходов всех стран мира!
И вот настал момент разлуки!
Старинное судно в последний раз подошло к пирсу марины Loon's Foot в Сьюпериоре, чтобы вновь возлечь на ремни портового крана, взойти на сушу, собраться, сконцентрироваться, приготовиться, чтобы совершить труднейшее: сухопутный волок на 3000 км от вод Атлантики до вод Тихого океана - перейти в иное измерение: на самый край Западного полушария Земли.
Вроде бы, стандартная процедура - компоновка рангоута лодии в состояние транспортировки - в случае с "Пилигримом" превратилась в какое-то непонятное испытание: посудите сами - все размерности, габариты лодии укладывались во всякие там федеральные государственные дорожные нормативы США, но вдруг оказалось, что нос - самый нос, то есть, окончание форштевня, оказался "лишним"! Вы представляете? И сколько бы вы не ходили с рулеткой и не доказывали, что "нос" лодии не выше выхлопных труб гиганта-тягача, который потянет лодию по дорогам страны, ничто не срабатывало: и "нос" пришлось отпиливать
Это была, конечно, пытка для экипажа "Пилигрима". И конечно же, сам капитан лодии заслуженный путешественник России Сергей Синельник взялся за столь неожиданное, неплановое, нестандартное дело: кому ж ещё он мог его доверить!?
И тут всем вспомнилось, что форштевень лодии при строительстве её в Морском центре "Полярный Одиссей" в Петрозаводске был заложен ещё длиннее: на полметра, если даже не больше; и была идея сохранить тогда именно такой высокий вылет форштевня. Куда там: сейчас перед волоком через США пришлось отпиливать и какие-то 40 сантиметров.
Для перевозки деревянного судна такого класса требуется установка его на прицеп с точностью до 1 сантиметра, и потому не удивительно, что вдруг оказалось что надо спилить даже анодные накладки на днище корпуса лодии - как раз в 1 см толщиной. Спилили.
Съём руля лодии - ещё одна тонкая операция. Руль массой 3 пуда крепится по старинной схеме на трёх точках и без крана его не снять.
За это дело взялся наш добрый друг, новый участник команды "Пилигрима" музыкант-виртуоз Денис Евстюхин. Он получил уникальный опыт и всё сделал мастерски, как и полагается виртуозу: руль нашёл место на палубе лодии.
В озере Эри на лодию вернули только грот-мачту: так с одной мачтой и ходил "Пилигрим" по Великим озёрам, и многие зрители даже не подозревали, что он трёхмачтовый, пока не заходили на наш официальный сайт в интернете. Теперь трёхмачтовым судно снова станет только в водах Тихого океана - на пути на Аляску и домой на Чукотку. С тремя мачтами лодия выглядит чудесно!
Волнение всё нарастало по мере того как приближался момент старта - выхода на волок. Этот предстартовый тремор экипажа "Пилигрима" успокаивали опытные старики: капитан Кросби и водитель-дальнобойщик Роберт, который 35 лет за рулём тягача, и сколько он за эти годы перевёз судов на своём прицепе, он и сам не может перечислить - много, просто много!
06 июля 2021 рано утром прозвучали последние прощальные слова, благодарности и уважения: капитан Сергей Синельник перекрестил волокушу и своё судно, и дал команду "в путь!" Гудок тягача, аплодисменты зрителей, фотографии и киносъёмки - всё слилось в одну картину! - и "Пилигрим" отправился в свой новый путь - сухопутный, сквозь территорию США, до встречи с новыми водами: тихоокеанскими.
Волок в 3000 км проходил по штатам Миннесота, Северная Дакота, Монтана, Айдахо и Вашингтон. Крупнейший город штата Сиэтл и его порт Эверетт уже ждали экспедицию. Передвижение происходило чётко, быстро: дорогие хорошие, скорость можно держать предельную для такого серьёзного груза как деревянная лодия: водитель Роберт действительно максимально экономил время.
Параллельно с перевозимой лодией по маршруту двигалась машина сопровождения, которая то обгоняла караван - для фото- и видеосъёмок, то отставала от него - для заправки и покупки продуктов, но выполняла именно контроль за процессом волочения. За рулём машины сопровождения был старший вахтенный рулевой лодии "Пилигрим" Алексей Волчок - опытный водитель, сам по профессии мастер дальних грузовых маршрутов - дальнобойщик, так что контроль за перевозкой судна был обеспечен "на все сто". Да, и вообще, Алексей - и фотограф, и кинооператор, а ещё и отличный кок: и какие дивные походные блюда он готовил на природе по ходу движения - этого не описать: надо пробовать!
09 июля 2021 волок завершился: экспедиция прибыла в порт Эверетт, в Центр деревянных судов. Предстоят те же, но обратные операции: установить руль, спустить лодию на воду, восстановить полностью рангоут и такелаж, и готовиться к выходу в Тихий океан - на Аляску.
Свершилось!
Впервые в истории мореплаваний старинное деревянное судно - поморская лодия "Пилигрим" - которое своим ходом пришло из России, перенесло сухопутный волок - пересекло территорию США от Великих Американских озёр до побережья Тихого океана. Кругосветка ушла из акваторий Атлантики и пришла в следующий океан Земли! Вперёд!
In order for this very problem to arise - to make a land portage for an old wooden sailing ship that came to the United States from Russia on its own - it was necessary to choose such a Round-the-World route for the "Pilgrim".
As the honored members of the Pilgrim Maritime Club remember, proposals, discussions, selection and approval of options for the further route after crossing the Atlantic Ocean in 2018 took place for a long time, variously, at the level of sensations.
The main route options were:
- the Panama Canal - going to the Pacific Ocean to the Galapagos;
- the Gulf of Mexico and climbing the Mississippi river, and from there dragging to the Pacific Ocean;
- a trip to the US capital, climbing the Hudson and the Great American Lakes;
- the Northwest Sea Route: around Canada between the Arctic islands to the Bering Strait.
In various ways: either by voting, then by consulting specialists, or by the will of the captain of the Pomor lodya Sergey Sinelnik, the members of the Pilgrim Sea Club agreed with one version (moreover, remember that none of the normal people suspected about the upcoming beginning of the terrible viral era in next years!): but now this choice seems to be a sensual work "at the level of sensations", but not the result of dry logic and analysis of previous experiences of sailing different vessels.
The choice of a route through the US capital - the city of Washington - climbing the Hudson River through New York and crossing the channels to the Great Lakes - began to be implemented in 2019. The following year, at the end of June 2020, the Pilgrim entered the internal waters of the country and on August 31 reached the extreme route waypoint - the port of Duluth on Lake Superior. They also spent the winter there!
But the main thing is: there, in Duluth, by the will of the mayor of the city, Mrs. Emily Larsen, an amazing and beautiful holiday of the twin cities was born in its kindness, accuracy and subtlety - the official "Lodya Day" on September 09. From now until the century! In the name of friendship between cities and countries! To the glory of the sailors of all countries of the world!
The parking in Twin Ports became extremely fruitful for artists participating in the World voyages on the Pilgrim: many exhibitions of the floating museum were held, including the main ones at the Museum of Russian Art, and at festivals of East Slavic culture in Minneapolis, and at the boat show of the Folk School of Crafts The "Northern House" in Grand Marais. And how many guests came on board the glorious lodia-oooh! - and not to count!
And now the moment of separation has come!
The ancient ship came to the pier of the Loon's Foot marina in Superior for the last time to lie down again on the straps of the port crane, go ashore, gather, concentrate, prepare to make the most difficult: a land portage for 3000 km from the waters of the Atlantic to the waters of the Pacific Ocean is to go to another dimension: to the very edge of the Western Hemisphere of the Earth.
It seems that the standard procedure - the layout of the mast of the boat in the state of transportation - in the case of the "Pilgrim" turned into some kind of incomprehensible test: judge for yourself - all the dimensions, dimensions of the boat fit into all sorts of federal state road standards of the United States, but suddenly it turned out that the nose - the nose itself, that is, the end of the stem, turned out to be "superfluous"! Can you imagine? And no matter how much you went around with a tape measure and proved that the "nose" of the lodya is not higher than the exhaust pipes of a giant truck that will pull the lodya along the roads of the country, nothing worked: and the "nose" had to be sawed off
It was, of course, torture for the "Pilgrim" crew. And of course, the captain of the lodya himself, the Honored traveler of Russia Sergey Sinelnik, took up such an unexpected, unplanned, non-standard case: who else could he entrust it to!?
And then everyone remembered that the bow of the boat during its construction at the "Polar Odyssey" Marine Center in the City of Petrozavodsk was laid even longer: by half a meter, if not more; and there was an idea to preserve just such a high extension of the stem at that time. Where is there: now, before dragging through the United States, we had to saw off some 40 centimeters.
Loading a wooden vessel on a special car trailer is a delicate matter of Captain Zachary C. Crosby, the owner of the Loon's Foot Marine yacht Club. And he manages his crane with jewelry!
To transport a wooden vessel of this class, it is required to install it on a trailer with an accuracy of 1 centimeter, and therefore it is not surprising that it suddenly turned out that it was necessary to cut down even the anode pads on the bottom of the hull of the boat - just 1 cm thick. Cut down.
The removal of the steering rudder of the lodya is another subtle operation. The steering wing weighing 50 kgs is attached according to the old scheme on three points and it cannot be removed without a crane.
Our good friend, a new member of the Pilgrim team, virtuoso musician Denis Evstyukhin, took up this task. He got a unique experience and did everything masterfully, as a virtuoso should: the steering wing found a place on the deck of the boat.
And of course, the standard operation for the "Pilgrim" is the removal of masts. From the very first entry into the Erie and Barge Channels after the Hudson River, the masts had to be removed from the ship: their height did not pass under the stationary bridges in any way. So the "Pilgrim" began to look unhappy and went to the Great American Lakes in this form.
In Lake Erie, only the mainmast was returned to the boat: so the "Pilgrim" sailed along the Great Lakes with one mast, and many viewers did not even suspect that it was a three-masted one until they visited our official website on the Internet. Now the three-masted lodya will again become only in the waters of the Pacific Ocean - on the way to Alaska and home to Chukotka. With three masts, the boat looks wonderful!
The excitement grew as the moment of the start - exit to the portage approached. This pre-launch tremor of the "Pilgrim" crew was calmed by experienced old men: captain Crosby and the long-distance truck driver Robert, who has been driving truck for 35 years and how many ships he has transported on his trailer over the years, he himself cannot list - a lot, just a lot!
On July 06, 2021, early in the morning, the last farewell words, gratitude and respect were heard: captain Sergei Sinelnik crossed the travois and his ship, and gave the command "let's go!" The horn of the truck, the applause of the audience, photos and filming - everything merged into one picture! - and the "Pilgrim" set off on its new journey - overland, through the territory of the United States, until it meets new waters: the Pacific.
The 3000 km portage took place in the states of Minnesota, North Dakota, Montana, Idaho and Washington. The largest city in the state of Seattle and its port Everett were already waiting for the expedition. The movement was clear, fast: the expensive ones are good, the speed can be kept at the limit for such a serious load as a wooden boat: the driver Robert really saved time as much as possible.
In parallel with the transported lodya, an escort car was moving along the route, which sometimes overtook the caravan - for photo and video filming, then lagged behind it - for refueling and buying food, but performed precisely control over the dragging process. At the wheel of the escort car was the senior watch helmsman of the Pilgrim lodya Alexey Volchok - an experienced driver, himself a master of long-distance cargo routes by profession - a trucker, so that control over the transportation of the vessel was provided "one hundred percent". Yes, and in general, Alexey is both a photographer and a cameraman, and also an excellent cook: and what wonderful camping dishes he cooked in nature along the way - this cannot be described: you have to test!
On July 09, 2021, the portage was completed: the expedition arrived at the port of Everett, at the Center of Wooden Ships. The same, but reverse operations are ahead: install the rudder, launch the boat, completely restore the mast and rigging, and prepare for the exit to the Pacific Ocean - to Alaska.
It has happened!
For the first time in the history of navigations, an old wooden vessel - the Pomor lodya "Pilgrim" - which came from Russia on its own, underwent a land portage - crossed the territory of the United States from the Great American Lakes to the Pacific coast. The circumnavigation left the waters of the Atlantic and came to the next ocean of the Earth! Go ahead!